naam:
e-mail:
ik heb:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kind(eren) op school
verzenden annuleer

Uw aanmelding is met succes verwerkt.


sluiten

nieuwsbrief

IKC Johan Willem Friso

Adresgegevens

U kunt ons bereiken via onderstaand telefoonnummer of
een mail versturen naar info@jwfschool.nl

C. Fabritiusstraat 21, 8932 HN Leeuwarden.
Telefoon: 058-2127623

 
menu

School trekt in kerkje en wordt IKC

- maandag 12 september 2016 -

De Johan Willem Frisoschool in Leeuwarden heeft een bijzondere oplossing gevonden voor een knellend probleem. De school, die uit z’n voegen barst, trekt het aangrenzende leegstaande kerkje bij het schoolgebouw. Die uitbreiding maakt tevens de omvorming mogelijk naar een integraal kindcentrum. Vanaf volgend schooljaar zijn kinderen van nul tot en met dertien jaar in de vernieuwde school te vinden.
De Johan Willem Frisoschool in Leeuwarden heeft een bijzondere oplossing gevonden voor een knellend probleem. De school, die uit z’n voegen barst, trekt het aangrenzende leegstaande kerkje bij het schoolgebouw. Die uitbreiding maakt tevens de omvorming mogelijk naar een integraal kindcentrum. Vanaf volgend schooljaar zijn kinderen van nul tot en met dertien jaar in de vernieuwde school te vinden.

Friesland kampt op het platteland met krimp, maar in sommige wijken van Leeuwarden stijgt het aantal kinderen nog. De Johan Willem Frisoschool verwacht door te groeien van 300 naar 350 kinderen. Voor nieuwbouw is geen plaats; de jarendertigwijk Huizum is heel compact gebouwd. De Pniël kapel, die tegen de school aan staat, kwam leeg door samenvoegingen van verschillende kerkgemeenten. ‘‘Een buitenkans voor ons’’, zegt directeur Helga de Graaf.Eén pedagogisch concept
De gemeente Leeuwarden steunt en faciliteert de uitbreiding van het aantal IKC’s. PCBO heeft al een IKC in een andere wijk van Leeuwarden. Daar komen er nog drie bij via nieuwbouw, naast die in Huizum.  ‘Wij geloven sterk in dit concept’’, zegt Hans Greidanus, directeur-bestuurder van PCBO Leeuwarden. ‘‘Vooral in aandachtswijken. Zo kun je bij de jonge kinderen al heel snel aandacht geven aan taalontwikkeling en hen ook in bredere zin ontwikkelingskansen blijven bieden. We werken straks met onderwijs en kinderopvang als één team, onder één leidinggevende, met één pedagogisch concept.’’

‘Leerreis’
Cruciaal in de visie van PCBO Leeuwarden is de ‘journey of learning’: een leerreis die tot stand komt dankzij doorgaande leerlijnen, met aandacht voor talentontwikkeling. In Huizum leidt die reis straks door de gebouwen heen. Directeur De Graaf: ‘‘De allerkleinsten beginnen op de begane grond in de school. Vanaf de middenbouw zitten ze daar op de eerste verdieping. Als ze naar de bovenbouw gaan, trekken ze door naar de kerk.’’ In het kerkgedeelte komen lokalen en leerpleinen en hier is ook ruimte voor de bso.

Kas op het dak
Greidanus: ‘‘We hebben er een architect erbij gehaald, en het is fantastisch wat er dan ontstaat, op basis van de visie van de school.’’ School en kerk worden beneden en boven met elkaar verbonden door een doorgang. De Graaf: ‘‘Er komt veel licht, lucht en ruimte. En omdat ons plein klein is en helemaal betegeld, maken we op het platte dak een kas waar kinderen van alle leeftijden aan de slag kunnen met plantjes en activiteiten rondom de natuur.’’

Breed wijkaanbod
In het IKC gaat het onderwijs nauw samenwerken met peuterspeelzaal, kinderopvang, bso en cultuur- en sportverenigingen. Dat moet leiden tot breed wijkaanbod voor kinderen. Op de ‘podiumtrap’ kunnen kinderen straks hun voorstellingen spelen.

Ook de ouders worden nauw betrokken bij het IKC. Zo gaat de school een ‘ouderbank’ oprichten. Die moet ervoor zorgen dat ouders met bepaalde kwaliteiten zich op de juiste plek binnen het ikc kunnen inzetten.

(bron)

27 oktober 2016

Het feest: 150 jaar PCBO Leeuwarden e.o.

3200 schoolkinderen, in een volle WTC-Expo-hal, vierden dat PCBO Leeuwarden e.o. dit j... Lees meer...

22 juli 2016

PCBO Leeuwarden e.o. 150 jaar

Woensdag 5 september 1866 was de allereerste schooldag van een school voor protestants... Lees meer...

20 juli 2016

Natuurmuseum Fryslân stapt in educatieplan

Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden en twaalf andere musea willen de wetenschapsedu... Lees meer...

Meer artikelen

 <<  1  >>